Seuraa meitä Facebookissa Seuraa meitä Instagramissa

Opettajat

Vaskiakatemian vastaavat opettajat ovat Harri Lidsle ja Tanja Nisonen, joiden lisäksi opetusperiodeilla on vierailevia opettajia. Tutustu vastuuopettajiin tarkemmin.

Harri Lidsle, tuuba

Harri Lidsle on toiminut Sinfonia Lahden muusikkona vuodesta 1990. Hänen uralleen mahtuu orkesterikonserttien ohella huomattava määrä muitakin konsertteja, joista lastenkonsertit ovat Lidslelle ehkä se kaikkein läheisin esiintymismuoto. Lidslen yksittäisistä konserttikokonaisuuksista tärkeimmät ovat Tuubakimalainen-lastenkonsertti sekä Konsertti tuli kylään -sarja. Vuonna 2021 lastenkonserttien määrä ylitti jo 1400 esityksen rajan ja omia konsertteja Lidslelle saattaa kertyä helposti yli sata vuodessa.

Harri Lidsle on myös tunnettu nykymusiikin tulkki ja hänelle on kirjoitettu tai hän on kantaesittänyt kolminumeroisen määrän sooloteoksia. Näiden säveltäjistä aakkosissa ensimmäisinä niminä tulevat Kalevi Aho, Alexander Arutunian ja Harri Ahmas.

Lähellä Lidslen sydäntä on myös tulevien vaskimuusikoiden koulutus. Vuosina 2012–2015 Lidsle vastasi Vaskisoitinakatemian toiminnasta, jonka silloin mahdollisti Suomen Kulttuurirahaston Katapultti-apuraha. Koulutuksen piirissä oli yli 90 nuorta lahjakkuutta kautta maan. 

Uransa aikana Lidsle on myös ehtinyt muun muassa kehittää soittimia soitintehtaiden kanssa, järjestää Kansainvälisen tuuba- ja euphonium-konferenssin sekä toimia tuomarina useissa kansainvälisissä kilpailuissa. Vuonna 1997 Lidsle valittiin Lieksan Vaskiviikon Vuoden vaskisoittajaksi.

Tanja Nisonen, käyrätorvi

Tanja Nisonen on toiminut Turun filharmonisen orkesterin käyrätorven varaäänenjohtajana vuodesta 2003. Orkesterimuusikon virkatyön ohella Nisonen esiintyy ahkerasti niin kamarimuusikkona kuin solistina. 

Kotimaan kamarimusiikkifestivaalien lisäksi hän on esiintynyt Iso-Britanniassa, Ruotsissa, Saksassa, Espanjassa ja Norjassa. Solistina Nisosta on kuultu Turussa, Lappeenrannassa, Joensuussa ja Jyväskylässä ja keväällä 2024 Porissa. Useat säveltäjät ovat säveltäneet musiikkia Nisoselle, mukaan lukien Leif Segerstam, Timo-Juhani Kyllönen, Jukka Harju ja Mari Sainio.

Tanja Nisonen opiskelee Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa musiikintohtoriksi aiheenaan käyrätorvelle säveltäneet naiset.

Opetustyö on Nisoselle erityisen tärkeää. Vuodesta 2010 hän on toiminut Turun Taideakatemian (AMK) käyrätorvensoiton tuntiopettajana. Nisonen on antanut mestarikursseja erilaisissa käyrätorvitapahtumissa sekä Suomessa että ulkomailla.

Nisonen on myös toiminut usean vuoden ajan Suomen käyrätorviklubi ry:n hallituksen puheenjohtajana. Tässä asemassa hän on saanut emännöidä mm. Pohjoismaista käyrätorviseminaaria 2023 ja olla mukana kehittämässä suomalaista käyrätorvensoittoa. Vaskiakatemian toiminta on innostava jatkumo tälle työlle.

Vapaa-ajallaan Nisonen mökkeilee perheineen Tammelassa ja lenkkeilee Churro-koiransa kanssa.